ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Superkræfter

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Begreb som normalt anvendes i forbindelse med superhelte eller deres modstandere, men også i få andre tilfælde, som f.eks. med Benny Bomstærk.

Superkræfter dækker oftest over en eller flere fysiske eller mentale evner som overgår hvad almindelige toptrænede mennesker er i stand til. Ikke alle helte er i besiddelse af superkræfter, for eksempel er Batman i stand til at udføre sine heltegerninger på grund af lang tids træning i kampsport og års uddannelse indenfor kriminologi. Iron Man som er et andet eksempel på en helt uden superkræfter benytter sig af forskellige teknologier til at opnå sine evner.

Superkræfternes årsager

Modsat de helte som anvender ekstrem træning og teknologi, skal helte med superkræfter typisk have en baggrundshistorie der forklarer hvorfra deres kræfter stammer. For eksempel skyldes Supermans kræfter at han dels befinder sig på Jorden hvor tyngdekraften er mindre end på hans hjemplanet Krypton, mens den gule sol som jorden kredser om også har en indflydelse.

Blandt de mange forklaringer på superkræfter kan nævnes

  • rumvæsener eller teknologi fra rummet (f.eks. Superman)
  • radioaktiv stråling (f.eks Spider-Man)
  • genetiske eksperimenter
  • kemiske reaktioner
  • magi
  • mutationer (f.eks. X-Men)
  • hidtil uopdagede kræfter i naturen (f.eks. Flash)
  • gaver fra guddommelige væsener

Superkræfter findes i flere varianter som kan opdeles i en række kategorier.

Styrke

Kendes fra helte som Superman og Hulk. Deres muskelstyrke overstiger langt det som et normalt menneske kan yde.

Hurtighed

Flash fra DC Comics og Quicksilver fra Marvel Comics er hver på sin vis eksempler på helte som kan bevæge sig med en overnaturlig hastighed.

Flyvning

Oprindelig kunne Superman kun springe over høje bygninger, men med tiden udviklede hans superkræfter sig til også at omfatte evnen til at flyve, både på jorden og i det ydre rum.

Nogle helte benytter sig af en form for hjælpemidler, for eksempel bruger Storm sin evne til at manipulere vindene til at kunne flyve. I det ydre rum benytter hun solvinden. Kitty Pryde (også kendt som Shadowcat) kan derimod ikke flyve, men benytter sig af sin evne til at være ude af fase med resten af verden til at kunne "gå" igennem luften.

Energimanipulation

Helte med denne type kræfter kan manipulere forskellige former for energi, typisk giver det mulighed for at kunne udsende energien som stråler eller kulgler.

Elementarkræfter

Dækker over evnen til at kunne manipulere elementerne, for eksempel Human Torch som kan manipulere ild, og Iceman som kan manipulere is og kulde.

Skærpede sanser

Supermans ekstreme hørelse er et eksempel på dette. Tilsvarende med Wolverine som har en ekstremt veludviklet lugtesans og evne til at skelne dufte fra hinanden som overgår selv en blodhund.

Daredevil har som kompensation for sit manglende syn en hørelse der sætter ham i stand til at høre et andet menneskes hjerteslag og på den måde bruge hørelsen som en løgnedetektor.

Mentale kræfter

Omfatter både evnen til at læse og påvirke andres tanker, som for eksempel Charles Xavier og Emma Frost fra X-Men serien gør det eller at manipulere genstand ved hjælp af telekinese som Phoenix gør det.

Superkræfter bundet til genstande

Visse helte opnår deres kræfter ved at anvende en genstand, for eksempel Adam Warlock der gennem en julvel i panden (kaldet en "soul gem") kan fokusere sine kræfter. Nogen heltes kræfter kan være helt bundet til genstanden, som Thor som er afhængig af sin hammer.Et andet eksempel er Wonder Woman og Wonder Girl som begge anvender en magisk lasso.

Akilleshæle

Ligesom den klassiske græske helt Akilleus, som var usårlig over hele kroppen undtagen på hælen. Har helte med superkræfter ofte en akilleshæl som kan fratage dem kræfterne, Superman er for eksempelt sårbar overfor kryptonit, radioaktive rester af hans hjemplanet Krypton. Green Lantern kan anvende sin ring på alle ting, undtagen genstande eller personer der er gule. Wonder Woman mister sine kræfter hvis amazonen holdes fanget af en mand.

Ofte anvendes disse akilleshæle som en fortælleteknik hvor helten skal overvinde sin svaghed eller en måde hvorpå helten kan overvinde en tilsyneladende eller uovervindelig modstander. For eksempel er de næsten uovervindelige skurke Juggernaut og Magneto sårbare overfor mentale kræfter.