ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Skabelon:Månedens Artikel/2009

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

December 2009 Dilbert

Dilbert.JPG

Amerikansk avistegneserie af Scott Adams. Er udkommet siden 16. april 1989 med 6 dagstriber og en søndagsside hver uge. I Danmark kan den læses dagligt i "Børsen" og en gang om ugen i Ingeniøren.

Serien er en blanding af nørdet humor og satire over den måde store organisationer fungerer på. Dilbert er derfor specielt populær blandt ansatte i denne type virksomheder, hvor man ofte kan se udvalgte striber hængt op på væggen i kontorlandskabet. Det der gør Dilbert specielt interessant er med den præcision serien kan ramme de problemstillinger og absurditeter man kan komme ud for som informationsmedarbejder.


November 2009 Doonesbury

Doonesbury.jpg

Amerikansk avisstribe af Garry Trudeau. Startede oprindeligt som en college-serie der omhandler de to værelseskammerater, footballspilleren B.D. og nørden Mike Doonesbury. I løbet af kort tid udviklede serien sig imidlertid til en af de mest kendte "editorial cartoons" som leverede skarpe observationer omkring aktuelle politiske begivenheder.

Seriens indflydelse blev anerkendt af præsident Ford som udtalte "There are only three major vehicles to keep us informed as to what is going on in Washington: the electronic media, the print media, and Doonesbury — not necessarily in that order." Desuden blev Trudeau belønnet med en Pulitzer-pris i 1975 indenfor kategorien "Editorial cartooning".

Serien er et godt bud på Den store amerikanske samtidsroman, da den på ganske enestående vis har kommenteret og fortolket væsentlige politiske og kulturelle strømninger i det amerikanske samfund siden slutningen af 1960'erne. Meget af styrken i serien er hvordan den på forbillidlig vis balancerer mellem den store historie (politiske begivenheder) og den lille historie eksemplificeret i seriens persongalleris liv og udvikling. Men først og fremmest er seriens hovedaktiv dens vidunderlige tørre, knirkende humor samt varme medmenneskelighed som den aldrig taber af syne.


Oktober 2009 Iznogood

Iznogood.jpg

Iznogood (Iznogoud) er en humoristisk tegneserie oprindeligt skrevet af den geniale forfatter René Goscinny og tegnet af Jean Tabary. Serien handler om storvesir Iznogood, der vil være kalif i stedet for kaliffen! Storvesiren har en håndlanger ved navn Al Muliman, der hjælper ham med hans skumle foretagende, men det lykkes ham (naturligvis) aldrig at blive kalif i stedet for kalif Harun Al Raptusch.


September 2009 Batman

Batman.jpg

Batman er en amerikansk tegneserie-figur skabt af Bob Kane og Bill Finger. Batman blev set af verden for første gang i 1939 i det amerikanske tegneseriehæfte Detective Comics 27 i historien The Case of the Chemical Syndicate.

Batman hører hjemme i det amerikanske superhelte-univers fra forlaget DC Comics, omend han rent faktisk ingen superkræfter har selv. I stedet er han veludstyret med den nyeste teknologi, som han selv finansierer, da han til daglig lever under sin virkelige identitet som multimillionæren og playboyen Bruce Wayne.


Juli-august 2009 Valhalla

Valhalla1 2oplag.jpg

Valhalla er en tegneserie om de nordiske guder og den nordiske mytologi, tegnet af Peter Madsen.

Unægteligt en af de største succes'er i dansk tegneserieproduktion, fortæller Valhalla med stor humor om de nordiske guders liv og levned. Serien blev påbegyndt i 1979 af en ung Peter Madsen i samarbejde med forfatterne Hans Rancke-Madsen og Henning Kure. Hvert album tager udgangspunkt i fortællinger fra den nordiske mytologi, og Madsen har med udsøgt finesse personificeret de tolv nordiske guder, samt adskillige jætter, sagndyr og andre relaterede personligheder.


Marts-juni 2009 X-Men

X-MEN.jpg

Amerikansk superhelteserie fra Marvel Comics udgivet i Danmark af Egmont Serieforlaget. Tidligere udgivet på dansk under navnet X-mændene, den fantastiske kampgruppe (1973-74) og Projekt X (1984-98).

X-Men blev oprindeligt udtænkt af den navnkundige Stan Lee. Ideen med at lade gruppen bestå af personer der var mutanter tjente to formål, dels var Lee ved at løbe tør for forskellige former for radioaktivitet til at forklare kræfter med (han havde allerede brugt gammastråling til Hulk og kosmisk stråling til Fantastic Four, dels ønskede han at skabe en gruppe hvis kræfter og deraf følgende forhold til omverdenen kunne bruges som metafor for fordomme og intolerance i samfundet.


Februar 2009 Smølferne

Smølferne figur.jpg

Smølferne (Les Schtroumpfs) er en eventyrlig børneserie af den belgiske tegneserieskaber Peyo.

Serien omhandler det mystiske folk smølferne, der er et folkefærd af meget små, blå nisselignende individer. En smølf er beskrevet som værende 3 æbler høj. De bor i en lille landsby i små huse af udhulede svampe, langt fra menneskenes verden, et sted kaldet Det glemte land.


Januar 2009 Alan Moore

Alan Moore 1.jpg

Alan Moore hører til den moderne tegneseries sværvægtere.

Han startede med at skrive tegneserier til forskellige aviser i 1970′erne, men fandt først rigtigt sin egen stemme, da han i starten af 1980′erne begyndte at skrive for forlaget 2000AD. Her skrev han serier som Skizz, D.R. and Quinch og The Ballad of Halo Jones, inden han for alvor gik i gang med to sværvægtere i den tidlige produktion: Miracleman og V for Vendetta.