ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

X-Men

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
(Omdirigeret fra X-men)
Skift til:navigering, søgning
X-Men
X-Men.jpg
X-Men
Leder:

Oprindelig leder var Charles Xavier, med Cyclops som leder i felten. Gennem årene har flere andre overtaget dette job, heriblandt Nightcrawler, Storm, Rogue og endda ærkefjenden Magneto

Oprindelige medlemmer:

Cyclops, Marvel Girl, Beast, Angel og Iceman

Medlemmer:

?

Tidligere medlemmer:

X-Men har ikke noget egentligt medlemsskab, men har haft løbende udskiftning. En del medlemmer har undervejs sluttet sig til andre grupper som X-Factor og Excalibur


Udgivelse
Udgiver:

Marvel Comics

Dansk udgiver:

Williams, Interpresse & Egmont Serieforlaget

Debut:

X-Men #1 (1963)

Dansk debut:

X-Mændene, den fantastiske kampgruppe #1 (1973)

Skabere:

Stan Lee & Jack Kirby

X-MEN.jpg


Amerikansk superhelteserie fra Marvel Comics. Frem til 2009 udgivet i Danmark af Egmont Serieforlaget med 160 numre, hvorefter serien blev lukket grundet svigtende salg.

Tidligere udgivet på dansk under navnet X-mændene, den fantastiske kampgruppe (1973-74) og Projekt X (1984-98).

Mutanternes oprindelse

X-Men blev oprindeligt udtænkt af den navnkundige Stan Lee (sammen med Marvels hovedtegner Jack Kirby). Ideen med at lade gruppen bestå af personer der var mutanter tjente to formål, dels var Lee ved at løbe tør for forskellige former for radioaktivitet til at forklare kræfter med (han havde allerede brugt gammastråling til Hulk og kosmisk stråling til Fantastic Four), dels ønskede han at skabe en gruppe, hvis kræfter og deraf følgende forhold til omverdenen kunne bruges som metafor for fordomme og intolerance i samfundet.

I Marvel-universet forklares fremkomsten af mutanter indledningsvis med den øgede stråling, som supermagternes forsøg med atomvåben har skabt. Antallet af mutanter i Marvel-universet har været støt stigende efterhånden som de forskellige serier og udløbere fra X-Men blev populære. For nyligt har Marvel dog, som en del af historien "House of M" foretaget en drastisk reduktion af antallet af mutanter til 198.

Det oprindelige hold

Det oprindelige X-Men-hold blev samlet af professor Charles Xavier også kendt som Professor X. Holdet bestod af Cyclops, Beast, Angel, Iceman og Marvel Girl/Phoenix.

De oprindelige X-Men startede ud som elever på professorens skole for særligt begavede studerende, hvilket i virkeligheden var et dække for at optræne de unge mutanter til at bruge deres evner til at hjælpe menneskeheden og bekæmpe andre mutanter der forsøger at bruge deres evner til onde formål.

Det oprindelige hold kæmpede mod en lang række skurke, hvoraf den mest markante nok var Magneto og hans broderskab af onde mutanter.

Serien opnåede aldrig den helt samme popularitet som de øvrige serier fra Marvel og var på randen til at blive lukket da den berømte tegner Neal Adams bad om af få udfordringen med at vende de dårlige salgstal. Efterfølgende har det vist sig at Adams faktisk var på vej til at få serien på ret køl, men de mere positive salgstal kunne først aflæses på et tidspunkt, hvor Marvel havde truffet beslutningen om at stoppe serien.

Uncanny X-Men fortsatte dog som genoptryk i årene fra 1970 til 1974 indeholdende materiale helt tilbage fra de tidlige tressere.

Det nye hold

Det hold der i dag mest forbindes med X-Men blev lanceret i Giant-size X-Men #1.

Selv om det moderne X-Men-hold ofte associeres med den mangeårige forfatter på serien Chris Claremont, så er holdet skabt af forfatteren Len Wein og tegneren Dave Cockrum, som blandt andet havde udtænkt flere af figurerne til brug i andre serier inden han fik tilbudt X-Men.

Det nye hold bestod initielt af Cyclops, Storm, Nightcrawler, Colossus, Sunfire, Banshee, Thunderbird og Wolverine. Siden har der løbende været udskiftninger i besætningen, både nye X-Men-medlemmer og tidligere fjender af X-Men har på forskellige tidspunkter være medlemmer af holdet.

Både det originale og det nye hold har igennem en lang årrække haft til huse i den såkaldte X-Mansion i Westchester udenfor New York. Cyclops besluttede imidlertid for nyligt at flytte X-Mens hovedekvarter til San Francisco. Her er de blevet modtaget som helte, modsat hvad de normalt er vant til, og har sågar modtaget biler og andet isenkram af forskellige lokale firmaer.

Den første mission

Holdet blev samlet af professor X til en redningsaktion der skal finde det oprindelige hold, som er forsvundet på en mission til øen Krakoa. Det nye hold har held til at befri de oprindelige X-Men, men i det store hele er det det nye hold som fortsætter serien.

I 2006 valgte forfatteren Ed Brubaker at lave en ny version af oprindelseshistorien med titlen "Deadly genesis". I Brubakers version er det hold vi kender som det nye hold ikke de første som Charles Xavier sender til Krakoa for at redde de oprindelige X-Men, det første hold overlevede ikke missionen.

Med "Deadly Genesis" introducerer Brubaker også en tredje hidtil ukendt bror til Cyclops og Havok ved navn Vulcan, dette er ligesom introduktionen af Magnetos fortid et eksempel på brugen af retcon i amerikanske serier. Muligheden for at der fandtes flere brødre i familien Summers havde eksisteret i flere år før denne historie. De meget forskellige muligheder er siden blevet offentliggjort af Comic Book Resources.

Efter udgivelsen af "Deadly genesis" har Marvel fulgt op med endnu en udgave af historien hvori Vulcan og hans hold har held til at neutralisere Krakoa og derved overtager den rolle som det nye X-Men-hold skulle have haft i Marvel universet. Denne "What If" udgivelse er et eksempel på den ofte anvendte ide om alternative universer i amerikanske tegneserier.

Brubaker har siden fulgt op på Vulcans historie i "Rise and fall of the Shi'ar empire" som er blevet udgivet på dansk. Her følger man Vulcan på et hævntogt ud i rummet for at gøre op med Shi'ar-kejseren D'Ken.

Flytning til San Francisco

Oprindeligt holdt X-Men til i et ældre landsted i Westchester County, også kendt som X-Mansion. Som følge af en række begivenheder hvor Scott Summers (Cyclops) og Emma Frost overtog ledelsen efter Charles Xavier valgte man at flytte X-Men til en ny base i San Francisco.

Ved hjælp af formuerne fra flere af medlemmerne, blandt andet Angel (X-Men) lykkes det X-Men at opkøbe en række militære baser som befinder sig under jorden i området omkring Marin County og etablere det som en sikker havn for de få tilbageværende mutanter.

Da San Francisco historisk set har tradition for at være hjemsted for afvigende kulturer for eksempel hippier og homoseksuelle giver dette mulighed for at væve det gennemgående tema i X-Men om tolerance og diskrimination sammen med virkelige problemstillinger som for eksempel de såkaldte "hate crimes". Dette eksemplificeres ved at det forholdsvist nye medlem af X-Men Pixie bliver overfaldet og gennembanket af den såkaldte Hellfire cult for åbenlyst at vise sin forskellighed som mutant.

Det gamle hold vender tilbage

Den salgsmæssige success med det nye hold af X-Men fik Marvel til at genoplive det oprindelige hold under titlen X-Factor. Denne historie samler det oprindelige hold, inklusive en genoplivet Jean Grey. X-Factors historier i Marvel universet foregår sideløbende med X-Men. Disse er for nyligt genoptrykt i Marvels Essentials serie.

I nyere tid er serien X-Men First Class kommet til. Den går derimod går tilbage i tiden og fortæller hidtil ukendte historier med det oprindelige hold. Sidstnævnte serie er oftere lidt lettere i tonen og mere humoristisk end de normale X-Men historier. Serien er efterfølgende blevet suppleret med Wolverine First Class som tilsvarende fortæller historier om Wolverine og Kitty Pryde fra den periode hvor de begge to var nytilkomne på holdet.

Andre spinoff-serier

Populariteten af X-Men serien har ført til en række serier baseret helt eller delvist på tidligere X-Men medlemmer. Ud over X-Factor kan nævnes Excalibur, Exiles, X-Force (der er udgivet to serier med dette navn) og New Mutants. Desuden har flere medlemmer af X-Men har deres egne serier, enten mini-serier eller som Wolverine en fortsat serie der er udkommet gennem flere år.

X-Men medlemmer har også optrådt i andre af Marvels superhelte-grupper, Beast var på et tidspunkt medlem af Avengers ligesom Wolverine blev en del af New Avengers. Storm indgik i en periode i Fantastic Four sammen med sin ægtemand Black Panther.

Bøger om X-Men

Der findes en række bøger om X-Men og seriens skabere. Comics Creators on X-Men går bag serien i en række interviews med seriens skabere. "Marvel Encyclopedia vol. 2: X-Men" er et opslagsværk over de mange medlemmer af X-Men gennem tiden, suppleret med informationer om andre mutantgrupper som Excalibur, Exiles, New Mutants m.fl.

"X-Men The Characters and Their Universe" af Michael Mallory er en bog i coffee table format dykker ned i både de enkelte figurer og en række af de mest kendte historier. Knapt så stor, men stadig i coffe table format er "Ultimate X-Men" af Peter Sandersen. Trods titlen er den ikke specielt relateret til Marvels serie af samme navn, men en gennemgang af alle vigtige helte, skurke, lokationer samt udviklingen i serien fra starten i tresserne og frem til udgivelsen af den første film.

Film og tegnefilm

X-Men er indtil videre blevet filmatiseret til det store lærred i tre film. Desuden er der annonceret to film i en "X-Men Origins"-serie, hvoraf optagelserne til "X-Men Origins: Wolverine" er i gang. En tilsvarende film med Magneto ventes at følge senere. I begge tilfælde er der tale om en historie koncentrerer sig om figurens historie før den første film i X-Men-trilogien.

Som tegnefilm har X-Men optrådt i en version i 90'erne som ligger meget tæt op ad den daværende handling i tegneserien, men i vore dage er de nok mere kendt for serien "X-Men Evolution" som har været vist på flere forskellige kanaler som er tilgængelige for danske seere, synkroniseret med dansk tale.

En genudgivelse af de oprindelige X-Men-tegnefilm fra 90'erne forventes at gå i gang i løbet af 2008.

I nyere tid er tegnefilmen "Wolverine and the X-Men" blevet annonceret, ligesom der er rygter om en "Young X-Men" film som stadig er på manuskript-stadiet.

Eksterne links