ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Grønspætterne

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Grønspætterne (The Junior Woodchucks) er en verdensomspændende spejderbevægelse i Anders Ands univers. De er opfundet af Carl Barks og omtales første gang i Bernhards bedrifter fra 1950.

De tre mest kendte medlemmer af bevægelsen er Anders Ands nevøer, Rip, Rap og Rup. Som medlemmer af spejderbevægelsen ændrede Barks dem fra at være drillesyge, uopdragne og irriterende unger til at være kloge og fornuftige i en sådan grad, at de er næsten lige så irriterende for deres onkel som før.

Grønspætterne tegnet af Don Rosa
Grønspætternes første optræden i WDC125 af Carl Barks
Grønspætterne tegnet af Daan Jippes
Grønspættegeneraler i WDC132 af Carl Barks

Grønspætterne har mange spejderrivaler, men de kæmper mest mod pigespejderne gærdesmutterne.

I sagens natur har der kun været drenge med i grønspætterne, men det er enkelte gange sket, at en pige har sneget sig ind i troppen.

Rip, Rap og Rup rangerer højt inden for grønspætterne og har flere gange fået tildelt flere spande med medaljer.

En anden kendt Anders And-tegner, Don Rosa, er en meget yndet bruger af grønspætterne og Grønspættebogen, og han bruger tit grønspætternes viden som en medvirkende faktor i opklaringen af mysterier i sine historier.

Grønspætterne blev ifølge Don Rosa stiftet i 1901 af Clinton Blisand, søn af Andebys grundlægger Kornelius Blisand. De blev startet i Fort AndebyHestebremsebakken. En af de første medlemmer var Georg Gearløs' far, Gerhard Gearløs. Dengang var der meget få medlemmer, men det har skiftet utrolig hurtigt til at være en verdensomspændende organisation med medlemmer hele verden rundt. I dag ligger Andeby-afdelingens hovedkontor ifølge Rosa i skoven lidt uden for Andeby, men det har det med at rykke rundt i andres historier.

En vigtig ting i grønspætternes historie er Grønspættebogen. Den originale version, der vejede ca. 10 kg og var mindst 10 cm bred, blev ifølge Rosa for århundreder tilbage anbragt i Fort Andeby som et tegn på, at det var deres hovedkvarter. Ingen ved, hvem der har skrevet Grønspættebogen, men den bliver opdateret ca. hvert år og rummer alle emner i hele verden.

Lige siden starten af grønspætternes historie har medlemmerne fået tildelt forskellige ærestitler i form af lange akronymer, der giver mening i både forkortet og fuld form. Et eksempel er B.O.G.O.R.M., som står for Bibliotekar Og Gennemført Overlegen Reference-Mester, men der findes utallige forskellige ærestitler. Denne type af akronymer er også blevet adopteret af donaldister over hele verden.

Eksternal links