ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Stålanden (figur)

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning

Stålanden (italiensk: Paperinik) er en heltefigur i Disneys Andeby-univers. Iklædt en superheltedragt, træder han oftest i karakter om natten og bekæmper Andebys skurke. Med sig har han alskens super-udstyr, heriblandt jetbælte, strålepistol, fjederstøvler, sovepiller og utallige andre hjælpemidler. Som transportmiddel har han en flyvende bil udstyret med katapultsæde, røgslør og meget andet. Nogle gange benytter han sig dog også af andre former for transport, bl.a. en flyvende hest.

Stålanden.gif

Baggrund

Anders som Ståland

Som med enhver anden superhelt, gemmer der sig en hemmelig identitet under dragten: Stålandens virkelige jeg er ingen anden end Anders And! Der er ingen i Andeby, der ved at Anders er Stålanden, udover opfinderen Georg Gearløs, der leverer fantastiske opfindelser til ham. Lidt ligesom med en anden kendt superhelt, er Anders sjovt nok venner med Stålanden - noget ungerne og onkel Joakim er vel vidende om, selvom det ikke altid lige huer dem. Men derudover mistænker de ham ikke synderligt for at være Stålanden selv - han er simpelthen for dum og for doven i deres øjne.

Karnappen laenestol.jpg

Anders' første møde med stålandefiguren sker i en italiensk historie fra 1969, Fabulans efterfølger, der på dansk kun er sparsomt udgivet. En forkortet udgave blev første gang trykt i Den store Ståland i 1982 og først i nyere tid er den fulde historie blevet udgivet i et tillæg til Anders And-bladet i 2008. I historien vinder Anders et hus i lotteriet (Karnappen, org. Villa Rosa), men det er dog ikke gået helt ærligt til: vinderbrevet skulle i virkeligheden have været leveret til fætter Højben, men postbudet har taget fejl af adressen. Anders ser dog ingen problemer i at tilrane sig hovedpræmien selv og tager ud med ungerne for at kigge på huset. Huset ligger et stykke uden for Andeby, ved Andelev ud til Andebybugten, og her finder Anders ved et tilfælde en mystisk dragt og en dagbog i et skjult rum i en lænestol: ejeren af villaen viste sig at være en slags selvtægtsand, og gik under dæknavnet Fabulan! I dagbogen beskriver Fabulan, hvordan han sammen med sin kæreste - med dæknavnet Fabulone - agerede "gentleman-tyv" i lokalområdet - de stjal fra de rige og gav til de fattige - og han håber, at nogen vil overtage hans hverv og viderføre hans gerning. I huset finder Anders også Fabulans hemmelige rum og alt hans udstyr. Anders ser sit snit til at udnytte situationen og få onkel Joakim og fætter Højben ned med nakken!

Anders på vej ud til Karnappen, stedet hvor han først fandt stålandedragten.

I den første historie bruger Anders stadig Karnappen som hovedkvarter for sin nye identitet, men ved et uheld kommer fætter Højben til at sprænge det i luften, og Anders flytter hovedkvarteret til sit eget hus hjemme i Andeby. I senere historier hænder det, at Anders vender tilbage til stedet, hvor Fabulans hus stod, og alt der er tilbage er en samling uhyggelige ruiner. Anders finder dog senere ud af, at Fabulan også havde et andet tilflugtssted, nemlig Villa Lalla der ligger ved en skov, også tæt ved bugten.

I starten brugte Anders mest Fabulans dragt og udstyr til at retfærdiggøre sig selv over for onkel Joakim og fætter Højben. Men efter Karnappen blev sprængt i luften, flyttede Anders sit hovedkvarter til Andeby, og blev snart kendt og frygtet som Stålanden! For det meste bekæmper han forbrydere såsom Bjørne-banden, men Anders har nogle gange brugt sin position som Stålanden til at udspille onkel Joakim, Andy Anderbilt eller fætter Højben mod hinanden og har flere gange tvunget onkel Joakim til at indrømme sine lyssky affærer, hvilket efterfølgende har resulteret i en dejlig lang ferie for Anders og ungerne med alt betalt på et af Joakims luksushoteller.

Supersine3.jpg

Stålanden har dog ikke altid været alene om superhelte-hvervet i Andeby: i 1970'erne fik han i en række historier skarp konkurrence af Supersine, der kæmpede for det andet køn, og altid nedsablede ham. Bag Supersines maske gemte der sig også en anden kendt figur fra Andeby.

Når Anders er stålanden, skifter han markant karakter. Han bliver målbevist, selvsikker, udspekuleret, han er sej til at slås og tænker lynhurtigt. Nogle gange bliver han nærmest hoven og hævngerrig - for det er jo stadig Anders, der er inde bag dragten. Selvfølgelig er han meget afhængig af alt sit specialudstyr, men hans personlighed får også et ekstra pift, når han er Stålanden.

Mange år efter Stålandens første fremtoning på andescenen, er der sidenhen blevet udgivet et selvstændigt stålanden-blad, Stålanden på nye eventyr, i en meget moderne superhelte-agtig stil, hvor Stålanden lever i et fremtidssamfund og kæmper mod skurke og trusler fra hele universet.

Den virkelige Ståland

Men hvem var Fabulan i virkeligheden? Vi har ikke vidst meget om Fabulans rigtige identitet, men endelig i historien Donna Paperinos skat i Jumbobog 335 fortælles det, at Karnappen oprindeligt var ejet af en lord Quackett, der ikke havde nogen arvinger, hvorfor ejendommen overgik til staten og blev udloddet i lotteriet - præcis, som det også fortælles i den første historie. Så det er meget muligt, at lord Quackett var den oprindelige Fabulan/Fantomio!

Hovedkvarter

Anders i sin hemmelige kælder under huset

Efter Anders besluttede sig for at overtage Fabulans rolle som de svages forkæmper, måtte han have et skjult hovedkvarter, hvor han kunne opbevare sit specialudstyr og gemme sig, hvis det skulle blive nødvendigt. Anders beslutter sig for at få hjælp til sit nye erhverv, og hvem ville være en bedre partner end den geniale opfinder Georg Gearløs? Anders betror sig til Georg, og sammen bygger de en hemmelig kælder under Anders' hus, som man kun kan komme ned i med en elevator, der er bygget ind i Anders' klædeskab i soveværelset.

Kælderen er med i næsten alle stålande-historier, selvom den godt kan se lidt forskellig ud alt efter, hvilken tegner der har tegnet den. I kælderen opbevarer Anders alt sit Stålanden-udstyr, bl.a. hænger der som regel flere forskellige masker på væggen af onkel Joakim, Anderbilt, Andersine, borgmesteren, Højben m.fl.

Udstyr

Staalandens forste dragt.jpg

Stålanden har en lang række forskelligt udstyr til sin rådighed. Det første udstyr han brugte var Fabulans eget, som Anders fandt i det hemmelige rum i Karnappen. Dette indebar den sorte dragt med mørk kappe og bæltetasker. Der var ingen maske dengang, og Anders beholdt sin sømandshue på. Senere opfinder Georg Gearløs yderligere adskillige forskellige hjælpemidler, og Anders får også de sorte briller han bruger i dag.

Fabulands udstyr

Georg Gearløs' udstyr

Anders har flere gange brugt forskellige udgaver af udstyret - heriblandt kan nævnes et par flyvestøvler med jetdyser, et andet par med propeller, en pistol der kunne få folk til at falde i søvn, en sovespray, en pistol der kunne ødelægge alarmsystemer, en disintegrations-pistol, en hypnosepistol mm. Han har benyttet sig af mange former for bedrag, såsom fjernprojicering, røgbomber, tågeslør, stand-in-dukker o.lign for at narre sine fjender til at tro, han er flere steder på samme tid.

Transportmidler

Til transport bruger Stålanden som oftest en specialudgave af Anders' egen bil, 313'eren. Men i enkelte historier har han brugt andre former for transport, nogle mindre brugbare end andre.

Bil

Stålandens udgave af 313'eren er som oftest sort og blå, har et X på nummerpladen (i de første historier stod der dog "613"), og den er spækket med forskelligt udstyr, bl.a. er den så godt som lydløs. Vigtigst af alt er nok, at den er udstyret med luftdyser, der gør at den kan flyve! Bilen er i bedste James Bond-stil også udstyret med katapultsæde, den kan lægge røgslør, olieslør, ja endda nysepulver ud, og dens kofangere kan forlænges og bruges som en slags rambuk. Bilen er med i den allerførste historie tegnet af Giovan Battista Carpi.

Staalandens bil.jpg

Den mekaniske hest

I en historie i Jumbobog 28 skifter Stålanden til en mekanisk hest, opfundet af Gearløs. Hesten kan flyve, og er udstyret med kraftige lygter samt tågeslør/røgslør. Hesten er opfundet af Massimo De Vita.

Staalhesten.jpg

Den flyvende kikkert

Af de lidt mere skøre transportmidler, opfinder Georg i Jumbobog 86 en kikkert, der lige netop er hvad Anders har brug for. Kikkerten har jetdyser bagtil, og Stålanden bruger den som flyvende transportmiddel. Han har dog ikke brugt den siden. Kikkerten er opfundet af Giorgio Cavazzano.

Tilblivelse

Figuren Stålanden er af italiensk oprindelse og blev oprindeligt skabt af den italienske Disney-redaktør Elisa Penna på opfordring af flere Disney-læsere. Mange læsere syntes, at det var så synd for Anders, at han altid kom ned med nakken. Penna, sammen med forfatteren Guido Martina og tegneren Giovan Battista Carpi, fik idéen om en "nattens hævner" og fandt på Stålandens italienske navn, Paperinik, inspireret af figuren fra en ældre italiensk tegneserie om mestertyven Diabolik.

Den første italienske historie med Stålanden blev udgivet i juni 1969 i en 60-siders fortsat historie med titlen Paperinik il diabolico vendicatore (Stålanden, den djævelske hævner). Det er den, vi kender som Fabulans efterfølger.

Herhjemme optrådte Stålanden allerførst omkring 1972, hvor læserne havde fået et kort glimt af Stålandens hemmelige kælder i historien Mislykkede manøvrer i Gavehæfte nr. 21, 1972. Derefter optrådte han i bladet Onkel Joakim nr. 11, november 1978 med historien Bjørne-bandens overmand - men det var en historie fra senere i Stålandens karriere. Så i Jumbobog nr. 27, 1978 ser vi Stålanden i en af Anders' tankebobler i historien Springfyren Anders, men mere blev det ikke til. Og så endelig, fra Jumbobog nr. 28, bliver der bragt flere lange historier med Stålanden.

Tegnere der har lavet stålandehistorier er bl.a. Massimo De Vita, Giorgio Cavazzano, Marco Rota, Giorgio Di Vita, Giovan Battista Carpi.

Stålanden på andre sprog

Flag GB.gif   Engelsk: Duck Avenger
Flag F.jpg   Fransk: Fantomiald
Flag NL.gif   Hollandsk: Superdonald
Flag IS.gif   Islandsk: Stálöndin
Flag IT.gif   Italiensk: Paperinik
Flag NO.gif   Norsk: Fantonald
Flag PL.gif   Polsk: Superkwęk
Flag PT.gif   Portugisisk: Superpato
Flag ES.gif   Spansk: Patomas
Flag SE.gif   Svensk: Stål-Kalle
Flag DE.gif   Tysk: Phantomias

Udgivelser

For en liste over tegneserier og artikler med Stålanden, se vores kategori → Stålanden

Eksterne links