ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

Landet med det sorte guld

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
« Soltemplet Tintins oplevelser (kronologisk) nr. 15 Mission til Månen »
« Faraos cigarer Tintins oplevelser (1. danske serie) nr. 6 Månen tur-retur, 1. del »
« Vakse Viggo: Det var kattens, Viggo Albumklubben Comics nr. 1 Lucky Luke: Dalton-brødrenes fætre »
 

Tintin 14.jpg

Tintins oplevelser 15
Forfatter & tegner: Hergé
Originaltitel: Tintin au pays de l'or noir
Originaludgave: 1950: Casterman

Danske bladudgaver:

Danske albumudgaver:

Nummerering

Første side fra Billed Bladet, 1980

Franske versioner

  • Første version i sort-hvid blev påbegyndt som føljeton i 1939 og standsede den 9. maj 1940 på grund af krigen. Den er aldrig publiceret i sin fulde længde.
  • Anden version i farver gik som føljeton 1948-50 og var på 63 sider. Den blev forkortet til 62 sider til albumudgaven 1950. Udgivet på dansk i gammel standardserie, 1. til 4. oplag, og i retroudgaven. Versionen fra 1950 indeholder flere referencer til situationen i det daværende britiske mandatområde i Palæstina, herunder britiske tropper og jødiske zionister fra den militante, højreekstremistiske organisation Irgun.
  • Tredje version fra 1971 er en censureret version til det britiske marked, hvor alle referencer til datidens palæstinaområde og verdenssituation er byttet ud med en intern konflikt mellem to fiktive arabiske lande. Planche 7-20 er omtegnet, se Ændringer. Udgivet på dansk i gammel standardudgave, 5. til 10. oplag, i ny standardudgave og som minicomics.

Danske udgaver og oplag

Nogle sider fra Se og Hør

Albumudgaver og -oplag til og med 2004 er oversat af Jørgen Sonnergaard og tekstet af Erik Mosegård Jensen. Nyere udgaver er oversat af Niels Søndergaard og computertekstet med en Hergé-font.

Resumé

En række gådefulde benzineksplosioner sætter Tintin på sporet af en fremmed agent, som forsøger at få magten over Mellemøstens olieressourcer.

Forsider

Ændringer

Det sorte guld 4 oplag side 15.jpg
    1. udgave, 4. oplag
Det sorte guld 6 oplag side 15.jpg
    1. udgave, 6. oplag
Landet med det sorte guld side 15.jpg
    2. udgave, 1. oplag
    Da albummet skulle udgives i Storbritannien, blev alle referencer til datidens palæstinaområde og verdenssituation byttet ud med en
    intern konflikt mellem to fiktive arabiske lande.


Anmeldelser

Eksterne links