Anders And
- → Se også artiklen om bladet Anders And & Co.
Walt Disneys Anders (Fantleroy) And (Donald Fauntleroy Duck) er kendt fra både tegnefilm og -serier. Anders er den centrale figur i Disneys Andeby-univers - det er ham, der lægger navn til det danske ugeblad, og fra hans familieforhold hele andeuniverset oprindeligt udspringer. Anders And optrådte for første gang som bifigur i tegnefilmen Den kloge lille høne, som havde premiere den 9. juni 1934. I begyndelsen havde han et langt spidst næb og et endnu mere hidsigt temperament end det vi kender ham for i dag. Serien blev også populær som avistegneserie, først som del af søndagsserien Silly Symphonies, men snart som selvstændig serie, tegnet af Al Taliaferro.
Søndag den 17. oktober 1937 kom Rip, Rap og Rup på besøg hos deres onkel, og de har siden været en vigtig del af både tegnefilmene og tegneserierne om Anders And.
Anders And og hans univers blev senere udviklet yderligere af flere tegneserieskabere, bl.a. Carl Barks, Romano Scarpa, Don Rosa m.fl. I de tidlige tegnefilm var han for det meste doven og hidsig; men for at gøre hans figur brugbar til tegneseriemediet besluttede Barks sig for at udvide hans personlighed og hans miljø. Anders' mest gennemgående karaktertræk er hans notoriske uheld, som desuden har den narrative funktion at give adgang til spændende eventyr, uden at serien udvikler sig for meget. På denne måde kan Anders eksempelvis blive involveret i alverdens skattejagter, og da han altid ender med at miste den fundne gevinst, kan alle historierne starte fra samme udgangspunkt igen.
Anders And og figurerne fra Andeby fik i 1949 deres eget blad i Danmark, Anders And & Co.
Indhold
Anders' personlighed
Det fantastiske ved Anders er hans hverdagsagtige, omend ret selvcentrerede person, hans hidsige temperament og hans notoriske uheld. Barks' rendering af figuren fængede læserne, fordi han var så menneskelig - de fleste kan nikke genkendende til de dagligdags problemer han støder ind i, de tanker han gør sig om dem - og i særdeleshed måden han tackler dem på. Men hvor vi andre nok i de fleste tilfælde beholder vores tanker indvendigt, går Anders hele vejen og fører dem ud i livet. Han er god at teste virkeligheden på! Anders giver som regel aldrig op - han vil gå rigtig langt for at bevise at han har ret - også selvom han ved at han ikke har det. Der er INGEN der skal få ham ned med nakken!
Selvom det er et gennemgående tema i de fleste historier, var Anders' hidsige temperament nok mest udtalt i Carl Barks' streg. Han skiftevis skændtes med, pralede overfor eller trynede sine nevøer Rip, Rap og Rup, der, specielt i "gamle dage" kunne få hans temperament godt op at koge, når de lavede narrestreger med ham. Trods deres senere engagement i grønspættekorpset, var de bestemt heller ikke englebørn. Igennem årene har de dog udviklet sig til at være lidt blidere ved Anders.
Anders' onkel, Joakim von And, er også et oplagt emne for skænderi, mest pga. Anders' evindelige gæld, og Onkel Joakims nærighed. Anders er som regel tvunget til at stille op når som helst onkel Joakim kræver det, da han ellers trues med at skulle betale sin gæld eller ligefrem blive smidt fra hus og hjem.
Men ud af alle disse, er der én, Anders hader allermest: den hovne fætter Højben. Højbens notoriske held, hans snobbede og dovne attitude OG hans kurtiseren af Anders' kæreste, Andersine, har afstedkommet rigtig mange slagsmål og nederdrægtigheder de to imellem, og Anders vil gøre alt for at se Højben komme ned med nakken. Og kan han ikke det, er der jo altid Anders' nabo, Knahrvorn, man kan lade sin galde gå ud over. Utallige gange har de to ligget i åben krig over husfreden, hvilket oftest har resulteret i næsten total destruktion.
Men på trods af Anders' dårlige sider og dårlige opførsel, elsker vi ham alligevel også på grund af hans store hjerte. Når det virkelig gælder, er han der altid for Rip, Rap og Rup, hvis de er i ægte problemer. Og når det gælder om at beskytte onkel Joakims penge imod bjørne-banditterne eller Hexia de trick, kæmper både Anders og ungerne med alt hvad de har i sig, for de fjender er dog alligevel værre end familien. Selv fætter Højben har Anders forbarmet sig over, når det endelig står mellem liv eller død. At de så skændes igen ugen efter... tja, sådan er reglerne nu engang i Andeby.
Stålanden
- Læs også separat artikel → Stålanden (figur).
Bevæger vi os forbi Carl Barks' univers og op i 70'erne, sker der dog det forunderlige, at Anders en dag får sig et alterego, der skiller sig markant ud fra hans daglige uheldige rolle, nemlig når han træder i karakter som Stålanden. Stålanden er en på mange måder klassisk superhelte rolle, eller, da Anders ingen superkræfter har, så i hvert fald en helterolle. Stålanden er de svages beskytter, det uretfærdiges forløser, forbrydernes fjende. Eller... som regel da. For det er stadig Anders indeni dragten, og hans svage sider som skinsyge, hævngerrighed og praleri skinner til tider igennem. I denne rolle får Anders virkelig rettet op på nogle af alle de uretfærdigheder, han udsættes for som den almindelige Anders.
Anders Ands univers
- Læs også separat artikel → Anders Ands univers
For at give Anders en verden at bo i, skabte Carl Barks byen Andeby (Duckburg) i den fiktive amerikanske stat Calisota - hvis navn er en blanding af de to amerikanske stater Californien og Minnesota - med indbyggere som Anders' kæreste Andersine And, den rige onkel Joakim von And, den heldige fætter Højben og den dygtige opfinder Georg Gearløs. Udenfor byen bor bedstemor And og hendes hjælpere, den dovne og altid sultne fætter Guf og musene Tim og Bum. Andeby er også hjemsted for Joakims ærkefjender, Bjørnebanditterne. Langt udenfor Andeby skabte Barks også den iltre heks fra bjerget Vesuv, Hexia de Trick, der altid er ude efter Joakims lykkemønt, og en anden af Joakims rivaler, den sydafrikanske rigmand Guld-Iver Flintesten.
Barks' Andeby er en både foranderlig og uforanderlig størrelse. Han opfandt tit lokaliteter i byen kun for en enkelt histories skyld, og selvsamme lokalitet kunne så i efterfølgende historier være forsvundet fra bybilledet. På denne måde kunne alt ske i Andeby, uden at det fik konsekvenser for senere eventyr og historier. Og vi kender også alle Andebys naboby (og rivalby) Gåserød. I de amerikanske udgivelser bor Anders og ungerne på adressen 1313 Webfoot Walk. I det danske Andeby er det muligvis den danske oversætter Sonja Rindom der har ændret adressen til Paradisæblevej 111.
Senere er Andeby blevet udvidet endnu mere af tegnere og forfattere fra hele verden. Fætter Vims er skabt af Dick Kinney og Al Hubbard i 1964; skipperen Moby And og hans delfin er skabt af Vic Lockman og Tony Strobl i 1967. Italieneren Romano Scarpa stod i 1961 for forretningsmanden Næbhøj, der i hans historier danner makkerpar med Mary Moseand, en af onkel Joakims værste plageånder. Moseand selv er oprindeligt efter idé af Barks [1] og blev brugt af Scarpa fra 1960. Chileneren Vicar er skaber af Andeby-lokaliten Eventyrernes Klub, mens Milliardær-klubben er opfundet af Barks. Barks er også opfinderen af Andy Anderbilt, men tegnede ham kun i én historie, nemlig Vidunderbenzinen fra 1961 [2]. Siden er Anderbilt blevet brugt meget i italienske historier.
Raptus von And blev først brugt i tv-showet The Wonderful World of Color på NBC i 1961, og optrådte efterfølgende i flere af Al Taliaferros og Bob Karps daglige avisstriber [3]. Barks har kun lavet en enkelt historie hvori han optræder [4], nemlig Flowers are flowers fra 1961. Han har optrådt en del i italienske historier, samt i forskellige animerede tv-shows fra 1960'erne og op til nyere tid, f.eks. Duck Tales o.lign. Det er uvist præcis hvem der har opfundet ham.
Der er naturligvis mange, mange flere figurer i Andeby i dag, men som en slut-note skal nævnes, at det kun er i de europæiske udgivelser, at Andeby også er hjemsted for Mickey Mouse, Fedtmule og deres tilknyttede figurer - i USA er hele Mickey Mouse-universet centreret om en anden by i Calisota, nemlig Mouseton.
Anders Ands mange job
Anders har gennem tiderne haft utallige job, der ender med at mislykkes. Her kan du se en liste over en del af dem.
Udgivelser
Som en af Disneys mest populære figurer, er Anders And udgivet i en lang række publikationer.
- Dansk familieblads billedhæfter
- Anders And & Co.
- Walt Disney's ekstra-hæfte
- Anders And ekstra
- Super-ekstra
- Mandelgaven
- Walt Disney's Klassikere
- Walt Disney præsenterer
- Walt Disney's solohæfte
- Jumbobøger
- Udvalgte serier af Carl Barks (Guldbøger)
- Walt Disney's Den store...
- Lomme-anden
- Walt Disney's Hall of Fame
- og mange flere. En så godt som komplet liste kan ses på INDUCKS.
Anders And på forskellige sprog
Dansk: Anders And, Rasmus Rap |
Norsk: Donald Duck |
Svensk: Kalle Anka |
Færøsk: Dunnaldur Dunna |
Islandsk: Andrés Önd |
Engelsk: Donald Duck |
Nederlandsk: Donald Duck |
Tysk: Donald Duck, Schnatterich |
Fransk: Donald Duck |
Finsk: Aku Ankka |
Russisk: Дональд Дак (Donald Dak) |
For flere sprog se INDUCKS