ComicWiki bruger en cookie til at huske log-in. Ved at besøge denne hjemmeside giver du samtykke til brug af cookies. Læs mere

SOS fra Bretzelburg

Fra ComicWiki - Den danske tegneserie wiki
Skift til:navigering, søgning
« I skyggen af Z Splint & Co.-historie nr. 66 La Page qui rit »
« Havmysteriet Splint & Co. (kronologisk) nr. 18 Ballade i Champignac »
Splint & Co. (1. danske serie) nr. 1 Z som Zorglub »


 

SOS Fra Bretzelburg.jpg

Splint & Co.  
Forfatter: Greg
Tegner: André Franquin
Originaltitel: QRN sur Bretzelburg
Originaludgave: 1966: Dupuis

Danske albumudgaver:

Danske bogudgaver:

Albumudgaven er oversat af Tonny Lützer og Henning Kure.

Resumé

Kvik elsker radioer! Men da spirillen får Kviks nye miniradio op i næsen, og den ikke kan slukkes, bliver det en ubærlig gene - ikke bare for Kvik og Splint (og den stakkels spiril), men også for nabolaget. En radioamatør i nærheden (hr. Switch) får nemlig ødelagt sine signaler af støjsenderen, og det får store konsekvenser. Hr. Switch har netop fået kontakt med en kong Ladislas af Bretzelburg, der påstår, at han bliver holdt indespærret mod sin vilje, og da Kvik pludselig bliver bortført af nogle mystiske udlændinge, er Splint og hr. Switch nødsaget til at tage til Bretzelburg for at befri ham.

L'Intégrale de QRN sur Bretzelburg3.jpg

Lidt om historien

Resumé i Spirou nr. 1204

Dette er en er de mere usædvanlige Splint & Co.-historier. Ikke på grund af handlingen, men der er et par forskellige forhold der gør den udsædvanlig. Historien blev produceret parallelt, mens den blev udgivet i seriebladet Spirou, hvilket ikke var usædvanligt. Men Franquin gik hen og blev alvorligt syg midt i historien. Forlaget fortsætter med at udgive historien i bladet, men rationerer mængden der bliver udgivet i hvert blad, trods protester fra læserne. Håbet er at Franquin når at blive rask, og kan fortsætte historien, inden man løber tør for færdige sider. Dette sker desværre ikke, og efter 21 sider stopper historien midlertidigt i Spirou.

Da Franquin er blevet rask igen, er der gået halvandet år, og der bringes derfor først et resumé i seriebladet, så at læserne kan følge med. Samtidigt ændrer historien titel fra Q.R.M. sur Bretzelburg til Q.R.N. sur Bretzelburg. Årsagen til dette er at QRM er en radiokode for radiostøj, men det var blevet påpeget, at koden QRN bedre beskrev den type for radiostøj der var tale om i historien.

I 1966, da historien skulle udgives som album, blevet der redigeret i de oprindelige striber fra Spirou. I denne redigering blev de første 8 sider omredigeret til 4 sider. Desværre forsvandt der en stribe på side 26 ved samme lejlighed. Senere, i en specialudgave af albummet, bliver hele den originale historie udgivet i album på fransk.

På dansk er 1. udgaven af SOS fra Bretzelburg baseret på den første udgave af det franske album. Altså den redigerede udgave. Men 2. og 3. udgaven er den restaurerede version fra specialudgaven. På 2. udgave var der endda et kæmpe klæbemærke der proklamerede: "Ny udgave med 4 helt nye ekstra sider med Spirillen. 68 sider til normal pris". Normalprisen på det tidspunkt var, ifølge Interpresse, 24,75 kr. Det er 1. udgaven, der er trykt i den danske bogudgave, men de oprindelige sider fra Spirou er genoptrykt med dansk tekst, så det er muligt at læse begge versioner.

Originaludgave m.m.

Radiokoder

Danske udgaver

Trivia

Albummet indeholder mange sjove referencer til østblokken og stormagternes militære våbenoprustning under den kolde krig.

Forsider m.m.